Dakgoot vervangen

Een dakgoot vervangen kan snel en eenvoudig met de op maat gemaakte goten van Polytech. De goten hebben alleen dragend achterhout nodig voor de bevestiging. Ze worden waterpas met schroeven aan de constructie gemonteerd.

Een zinken dakgoot gaat lang mee, maar heeft in de loop der jaren toch veel te verduren door het hemelwater. Het zink wordt dan dun en kwetsbaar en er ontstaan lekkages. Ook de houten omtimmering van de goot is dan vaak geen lang leven meer beschoren. Bovendien moet het houtwerk om de vijf á zes jaar geschilderd worden.

Eenvoudig

Een dergelijke dakgoot vervangen is een specialistisch werk, met veel handmatig timmerwerk en een goede afstemming met de loodgieter voor het zinkwerk. Met prefab kunststof is een dakgoot vervangen daarentegen eenvoudig en heel snel uit te voeren. Kunststof dakgoten hebben een lange levensduur en zijn er in allerlei esthetische vormen. Dat geeft een grote vrijheid in vormgeving.

Schroeven

De kunststof goten van Polytech zijn voorzien van montagegaten voor een eenvoudige bevestiging met schroeven. Het enige dat daarvoor nodig is, is voldoende achterhout om de goot aan te monteren: goed uitlijnen van het achterhout is daarbij van groot belang en maakt de montage nog eenvoudiger.

Afwerking

Een dakgoot vervangen is maatwerk. Vaak moet de nieuwe goot weer precies op de plek van de oude goot komen. Met Polytech dakgoten is dat vrijwel altijd mogelijk. De goten kunnen worden opgehangen aan zowel het overstek van dakplaten als aan de gevel of ander achterhout, mits van voldoende sterkte.

Een bijbehorende smetplank dekt het achterhout desgewenst af en beschermt het tegen weersinvloeden. Komt de goot op enige afstand van de gevel te hangen, dan is er een plafondpaneel beschikbaar om deze ruimte op te vullen en af te werken. Het plafondpaneel schuift eenvoudig in een sleuf aan de achterzijde van de goot.

Maatvoering

Polytech produceert de goten exact op maat. Belangrijk is dan ook een goede maatvoering en zorgvuldige inmeting. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met thermische werking. Als meerdere goten gekoppeld moeten worden, moet daartussen een ruimte overblijven van 2 mm per strekkende meter goot.

De ruimte tussen de twee gootdelen is gemakkelijk en strak af te werken met een ‘omzetbeugel’ die de aansluiting aan de buitenzijde afdekt. Een in vorm te brengen slabbe dekt de bovenzijde af zodat daar geen hemelwater kan binnendringen.

Ook als de prefab goot de hoek om gaat, is het belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor thermische werking. Het gootdeel dat de hoek omgaat, moet daarvoor op enige afstand van de gevel gemonteerd worden.

Bekijk alle prefab kunststof dakgoten: