

Dakgoot plaatsen
Een dakgoot plaatsen kan heel snel met de prefab dakgoten van Polytech. Deze goten zijn exact op maat gemaakt en hoeven alleen te worden vastgeschroefd. De maximale lengte van de gootdelen is 13,5 meter. De prefabricage is inclusief gewenste hoekoplossingen.
Een dakgoot beschermt de onderliggende gevel tegen de inwerking van hemelwater. Het is dan ook belangrijk dat de dakgoot tijdig in het bouwproces geplaatst wordt. In de praktijk is dat lastig omdat er voor een mooie goot meerdere vaklieden nodig zijn. De timmerman zorgt voor het regelwerk en bekleed dit met plaatmateriaal, de loodgieter brengt vervolgens het zinkwerk aan en de schilder neemt tenslotte het schoonmaken, schuren, gronden en aflakken van de goot voor zijn rekening.
Snelle montage
Met prefab goten van Polytech is dakgoten plaatsen een kwestie van monteren geworden. Dat kan heel snel en op elk gewenst moment. De prefab goten zijn met schroeven eenvoudig aan de constructie te bevestigen. Het enige wat nodig is, is voldoende achterhout waar de goot aan kan worden geschroefd. Dat kan zowel tegen de gevel zijn als aan het overstek van de dakplaten.
Smetplank of plafondpaneel
Bij montage tegen de gevel kan het achterhout worden afgedekt met een bijbehorende smetplank. Bij montage aan het overstek van de dakplaten, kan een bijpassend plafondpaneel de ruimte tussen de goot en de gevel afdekken. De goot is daarvoor aan de achterzijde standaard voorzien van een sleuf, waar de plafondplaat in wordt gestoken.
De goot wordt in zijn geheel waterpas gesteld en eerst op de uiteinden bevestigd met handvast aangedraaide schroeven. Daarna worden de schroeven daartussen handvast aangedraaid. De goot houdt daarmee ruimte voor thermische werking.
Koppelen van gootdelen
Polytech dakgoten zijn leverbaar in lengtes tot 13,5 meter. Bij langere lengtes worden de gootdelen gekoppeld. Daarvoor zijn speciale ‘omzetbeugels’ beschikbaar, die de twee goten aan de buitenzijde visueel koppelen. Deze beugel wordt aan slechts één gootdeel vastgeschroefd. Een in vorm te buigen slabbe dekt de eindkappen van beide goten af, zodat daar geen hemelwater tussen kan komen. In verband met thermische werking mogen de twee goten niet strak tegen elkaar worden geplaatst. Houd rekening met een afstand van 2 mm per strekkende meter goot.
Hoekoplossingen
In de prefabricage van de goten zijn ook hoekoplossingen mogelijk. Meest eenvoudige is een hoeklas (hoekoplossing in verstek). Daarbij loopt de goot in één geheel door om de hoek en steekt deze bijvoorbeeld net even door op de voorgevel. Belangrijk bij de montage is om ruimte te laten voor thermische werking. Het deel dat om de hoek steekt mag dan ook niet strak tegen de gevel worden geplaatst.
Piramidedaken
Bijvoorbeeld voor piramidedaken, waar rondom goten aangebracht zijn, is het ook mogelijk om de verschillende goten elkaar onder verstek te laten ontmoeten. Elke goot heeft dan een eindkap onder verstek. Met een buitenhoek en een slabbe is de ontmoeting van de twee goten netjes en strak af te werken. Ook hier geldt dat de goten vanwege thermische werking op voldoende afstand van elkaar moeten blijven.
Het is bij een dergelijk dak ook mogelijk om met L-vormige goten (met hoeklassen dus) te werken. De ontmoeting van de goten ligt daarbij niet in de hoek, maar ruim daar voorbij. Bij deze oplossing is het wel wat lastig om de ontmoeting strak uit te voeren. Vanwege thermische werking mag het deel om de hoek namelijk niet strak tegen de gevel liggen.
Bekijk alle prefab kunststof dakgoten: